Neviditelný pes  |  Zvířetník  |  Ekonomika  |  Věda  |  SciFi Středa 11.8.2004
Svátek má Zuzana




  Výběr z vydání
 >LIDÉ: Zemřela kráska v bílém.
 >BÁSNĚNÍ: Kohout plaší smrt
 >PENÍZE.CZ: Finanční plánování podle TriMan
 >FEJETON: Zákony buzerace
 >POSTŘEH: O automatech
 >MÉDIA: Jak se u nás vyrábí zločinci
 >MROŽOVINY: Dobytí Guamu
 >EKONOMIKA: Experti předpokládají růst akciových trhů
 >MEJLEM: Ohlasy a názory čtenářů
 >Kdo všechno podporoval vojenskou mašinérii Bagdádu
 >SVĚT: Peníze dovedou kazit člověka i státy
 >FEJETON: Globální oteplování
 >BÁSNĚNÍ: Strážce majáku má příliš rád ptáky
 >PENÍZE.CZ: Chcete ještě na vysokou?
 >NÁZOR:Co vy na to, pane ministře?

 >>> HLAVNÍ STRÁNKA  >>  Náš rybník  
 
11.8. LIDÉ: Zemřela kráska v bílém.
JITA Splítková

V ponděli 9.srpna zemřela v New Yorku ve věku 96 let Fay Wray, herečka, která hrála v desítkách filmů, ale po vyslovení jejího jména si mnoho lidí vzpomene pouze na jeden jediný.
Ten osudový film, ve kterém hrála, a se kterým byla a bude na vždycky spojována, ten film není film, ale FILM - je jím první King Kong z roku 1933. Sci-fi, horror, dobrodružný … je vším. Ano, samozřejmě, dnes se zdá směšný, zastaralý, ale jen zdá. Tenhle film i přes možné divácké posměšky a pokročilý věk zůstává klasikou. Když z lesa vyjde ta obrovitá opice a zápasí s ještěrem Tyranosaurem Rexem., není na místě se smát, ale musíme obdivovat, jak tehdejší filmaři zvládli na svoji dobu náročné triky. Na jejich tvorbu použili nové metody - jako například přední a zadní projekci a natáčení po okénku. Ano, jasně vidíme ty trhavé pohyby, ale musíme si uvědomit, jak to viděli diváci v roce 1933. Určitě hrůzou ani nedýchali a seděli na sedadlech jako přibití.
Fay Wray zde zahrála onu krásnou a křehkou "nevěstu" King Konga Ann Darrow. Když si pustíme film pěkně v klidu, pak si teprve uvědomíme, že je to vlastně moc smutný a umělecky kvalitní příběh o nepochopení a samotě a Fay se rozhodně nemusela durdit, když ji ho každý novinář a fanoušek při setkáních připomínal. Ona si zlobila jen ze začátku, pak podle jejích slov z rozhovoru v roce 1963 si uvědomila, že King Kong se stal kultovním filmem, a že být hlavní hrdinkou v takovém filmu, je pro ni vlastně čest.
V roce 1988 ve své biografii napsala, že pokaždé, když vidí onu scénu, jak ji velký a smrtelně zraněný op "odkládá" na vrcholek mrakodrapu Empire State Building a jde ji bránit proti armádě, která tam je ale vyslaná proti němu, tak ji pokaždé silně tluče srdce.
Filmografie Fay se přerušila v roce 1942, když odešla z filmu do domácnosti a starala se o děti, ale v roce 1953 se vrátila a natočila ještě několik filmů - asi nejznámější je Gideon's Trumpet s Henry Fondou z roku 1979 (pro TV).
10. září by oslavila 97 narozeniny, podle oznámení blízkých, zemřela ve spánku.

Obsazení King Konga
Fay Wray .... Ann Darrow
Robert Armstrong .... Carl Denham
Bruce Cabot .... 1st Mate John 'Jack' Driscoll
Frank Reicher .... Capt. Englehorn
Sam Hardy .... Charles Weston
Noble Johnson .... Native chief
Steve Clemente .... Witch king (as Steve Clemento)
James Flavin .... Second Mate Briggs
Režie … Merian C. Cooper, Ernest B. Schoedsack

Filmografie Fay Wray:

2003 Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
1998 Universal Horror (TV)
1997 Frank Capra's American Dream (TV)
Off the Menu: The Last Days of Chasen's
1987 Hollywood The Golden Years: The RKO Story
1979 Gideon's Trumpet s Henry Fondou(TV)
1958 Dragstrip Riot
Summer Love
1957 Crime of Passion
Tammy and the Bachelor
1956 Rock, Pretty Baby
1955 Cobweb, The
Hell on Frisco Bay
Queen Bee
1953 "Pride of the Family, The"
Small Town Girl
Treasure of the Golden Condor
1942 Not a Ladies' Man
1941 Adam Had Four Sons
Melody for Three
1940 Wildcat Bus
1939 Navy Secrets
Smashing the Spy Ring
1938 Jury's Secret, The
1937 It Happened in Hollywood
Murder in Greenwich Village
1936 Roaming Lady
They Met in a Taxi
When Knights Were Bold
1935 Bulldog Jack
Come Out of the Pantry
Mills of the Gods
White Lies
1934 Affairs of Cellini, The
Black Moon
Clairvoyant, The
Countess of Monte Cristo, The
Cheating Cheaters
Madame Spy
Once to Every Woman
Richest Girl in the World, The
Viva Villa!
Woman in the Dark
1933 Ann Carver's Profession
Below the Sea
Big Brain, The
Bowery, The
King Kong
Master of Men
Mystery of the Wax Museum
One Sunday Afternoon
Shanghai Madness
Vampire Bat, The
Woman I Stole, The
1932 Doctor X
Most Dangerous Game, The
Stowaway
1931 Conquering Horde, The
Finger Points, The
Lawyer's Secret, The
Slippery Pearls, The
Three Rogues
U. S. 311
Unholy Garden, The
1930 Behind the Make-Up
Border Legion, The
Captain Thunder
Paramount on Parade
Sea God, The
Texan, The
1929 Four Feathers, The
Pointed Heels
Thunderbolt
1928 First Kiss, The
Honeymoon, The
Legion of the Condemned, The
Street of Sin
Wedding March, The
1927 Loco Luck
One Man Game, A
Spurs and Saddles
Trip Through the Paramount Studio, A
1926 Don Key (A Son of Burro)
Don't Shoot
Lazy Lightning
Muž v sedle
One Wild Time
WAMPAS Baby Stars of 1926
Wild Horse Stampede, The
1925 Coast Patrol, The
Chasing the Chaser
Isn't Life Terrible
Moonlight and Noses
Should Sailors Marry?
Unfriendly Enemies
What Price Goofy
Your Own Back Yard
1923 Gasoline Love




Další články tohoto autora:
JITA Splítková

Počet přístupů na stránku:

Komentáře ke článku