Neviditelný pes  |  Zvířetník  |  Ekonomika  |  Věda  |  SciFi Pondělí 27.6.2005
Svátek má Ladislav




  Výběr z vydání
 >MÉDIA: Svět podle FITES
 >MIMOCHODEM: Pod pokličkou
 >RODINA A PŘÁTELÉ: Podger s Podgerovou na cestách
 >HÁDANKA: Vila
 >FOTOREPORTÁŽ: Praha v rytmu salsy
 >ÚVAHA: Vzhůru do velehor!
 >CHTIP: Palírna
 >CESTOVÁNÍ: Jižní Afrika
 >PENÍZE.CZ: Za hranice autem
 >MEJLEM: Reakce na veřejnou debatu Jakou (post)demokracii chceme?
 >EVROPA: Po bouři a před bouří
 >REAKCE: Stanovisko MF DNES k nepravdivému tvrzení pana Mareše
 >EVROPA: Krize EU a softwarové patenty
 >PRAHA: Nárazová zkouška aneb České hlavy podruhé
 >MOBY DICK: Právní stát

 >>> HLAVNÍ STRÁNKA  >>  Politika  
 
27.6. MIMOCHODEM: Pod pokličkou
Viktor Šlajchrt

V reakci na módu exotických kuchyní se někdy před deseti lety začal prosazovat trend založený na zásadě, že se všude má jíst především to, co se tam vždycky jedlo. Člověk prý nejlépe tráví pokrmy z místních surovin, neboť odpovídají podnebí, terénu i pracovnímu tempu, jaké je v kraji obvyklé. Pokud sám patří k místním, je k tomu navíc geneticky vybaven. Adolf Hitler, muž nad jiné kovaný v otázkách čistokrevnosti, dokonce tvrdil, že kulinární návyky prozrazují původ spolehlivěji než jazyk. Když jednou ochutnal polévku ze Šlesvicka-Holštýnska, usoudil, že se musela zrodit ve staré Spartě, čímž hypotetickou pravlast Germánů překvapivě posunul až na Peloponés.

Síla prostředí by se rozhodně neměla podceňovat, a to nejen v ohledu gastronomickém, ale i fyziognomickém. V dětství jsem u táborových ohňů naslouchal veteránům českého trempinku, které čas proměnil v poklidné majitele chatek a zahrádek. Dojatě vzpomínali na předválečné westerny s Tomem Mixem, Errolem Flynnem či Douglasem Fairbanksem. Vedle širokých ramen a útlých boků nejvíc obdivovali jejich brady, bojovné, ostře řezané, prý pravé americké. "Aby se vyvinuly takové čelisti, k tomu je zapotřebí, aby celé generace předků žvýkaly bifteky," říkali s tesknou závistí mezi sousty opečeného špekáčku.

Český lid dokáže překousnout leccos, co by jinde působilo nestravitelně. Jeho genetickou výbavu zřejmě rovněž formoval darwinovský výběr: kdo se nepřizpůsobil, nepřežil, dostal se na okraj nebo odešel jinam. Ostatní s mastnými bradami přivykli socialistické gastronomii, jež od Aše po Břeclav nabízela neměnný jídelníček (začínal vařeným hovězím, pokračoval bůčkem a přes guláš dospěl k sekané). Nynější premiérský úspěch tehdejšího náměstka Restaurací a jídelen je v tomto ohledu symbolický - připomíná éru, kdy nikdo nikomu opravdu nemusel závidět.

(Psáno pro Respekt)




Další články tohoto autora:
Viktor Šlajchrt

Počet přístupů na stránku:

Komentáře ke článku