Neviditelný pes  |  Zvířetník  |  Ekonomika  |  Věda  |  SciFi Pátek 1.7.2005
Svátek má Jaroslava




  Výběr z vydání
 >POLITIKA: Tak už dost, paní ministryně!
 >EVROPA: "Sociální" euroústava vs. právo
 >SPOLEČNOST: Referendum - pro a proti
 >MÉDIA: RRTV - Od Mackové k Mackové
 >RODINA A PŘÁTELÉ: Zlatá padesátá - Spartakiáda
 >GLOSA: Polévka Gazpacho
 >MIGRACE: Na nelegálech může stát vydělat
 >ČÍNA: 9 komentářů k Čínské komunistické straně (6)
 >PSÍ PŘÍHODY: Nekompromisní Artuš
 >VÝSTAVA: Opojné průsečíky tvarů
 >CESTOVÁNÍ: Jižní Afrika
 >HUDBA: Smog alias Bill Callahan v pražské Akropoli
 >TISKOVÁ ZPRÁVA: Z tiskové konference na téma Nová ústava
 >PENÍZE.CZ: Výherní hádanka o výherní vkladní knížku
 >EKONOMIKA: Sazby zůstanou stabilní

 >>> HLAVNÍ STRÁNKA  >>  Společnost  >>  Pražský chodec  
 
1.7. GLOSA: Polévka Gazpacho
Jiří Wagner

Arnold J. Rimmer

S dcerou Kateřinou jsme před pár dny navštívili restauraci Jarmark na pražské Vinohradské třídě. Čisté prostředí, stolky vesměs i pro dva, ceny nijak přemrštěné...

U vchodu jsme namísto papírové účtenky obdrželi po plastové kartě velikosti běžné platební karty - zajímavá změna proti proužkům papíru, které se snadno zmačkají, polijí nebo jinak znečistí (bohužel se číšníkovi dlouho nedařilo mou kartu zaregistrovat do přístroje velikosti kalkulačky, který nosil místo kasírky, efekt přišel vniveč).

Katy si poručila pizzu Hawaii a dostala obrovský talíř s neméně obrovským koláčem pizzy (předpokládal jsem, že si přinejmenším půlku nechá zabalit a bude mít druhý den vydatný oběd, leč Katy k mému údivu spořádala všechno, ale to jen tak na okraj). Já jsem v jídelním lístku našel mezi polévkami jednu položku, která mě nesmírně zaujala - byla to polévka Gazpacho! Tato dvě slova jsou důvěrně známá každému, kdo viděl televizní seriál Červený trpaslík, pronesl je na palubě kosmické lodi umírající technik druhé třídy Rimmer a vzpomínka na polévku Gazpacho je jeho traumatem i později, kdy se po palubě lodi pohybuje již jako počítačem vytvořený hologram. Celou dobu jsem tedy pojem "polévka Gazpacho" znal, ale v životě jsem ji neokusil, takže tohle byla první příležitost ochutnat, co vlastně Rimmerovi způsobilo onu doživotní i posmrtnou mučivou vzpomínku. (Poprvé a naposledy byl pozván kapitánem lodi na večeři, ovšem když mu polévku Gazpacho donesli, rozčilil se, že je studená a přikázal, ať mu ji šéfkuchař ohřeje, protože netušil, že polévka Gazpacho se podává studená.)

Moje polévka Gazpacho studená byla, v načervenalé vodě plavaly kousky rajčat, salátové okurky a bůhvíčeho ještě a nijak zvlášť chutné to nebylo. Později jsem se Katy svěřil, že kdyby mi tohle přinesli v menší misce jako přílohu k hlavnímu jídlu, považoval bych to za běžný salát a ani by mě nenapadlo, že může jít o nějakou španělskou polévku. Nicméně výhoda byla v tom, že jsem mohl neustále žvanit a nemusel jsem se starat, že mi polévka vystydne.

Po návratu domů jsem se pro zajímavost podíval na internetu na pár receptů, abych zjistil, z čeho všeho se vlastně ta polévka Gazpacho skládá. Má se do ní dávat zelená paprika, rajčata, salátová okurka, cibule, tmavý vinný ocet, česnek, voda, olivový olej, sůl a pepř, rajčatový protlak. Jestli v té mojí polévce byly všechny ingredience, nedokážu posoudit, takový gurmán rozhodně nejsem, zarazila mě ale další položka, kterou má polévka obsahovat: 100 g středu bílé veky (bez kůrky). Veka tam tedy určitě nebyla, ale nešť.

Ovšem ještě větší překvapení mě čekalo o pár řádků níž, kde jsem se dočetl, že všechny přísady se mají smíchat, přidat rozdrobená veka a rozmixovat mixérem doukud nebude směs hladká! Pak se má do směsi ještě zašlehat olej a ozdobit...

V restauraci Jarmark jsem tedy jedl všechno jiné, ale rozhodně ne polévku Gazpacho! Na Červeném trpaslíku by se Rimmer rozčílil oprávněně a kapitán Hollister by to kuchaři vylil na hlavu.




Další články tohoto autora:
Jiří Wagner

Počet přístupů na stránku:

Komentáře ke článku