Neviditelný pes  |  Zvířetník  |  Ekonomika  |  Věda  |  SciFi Čtvrtek 4.8.2005
Svátek má Dominik




  Výběr z vydání
 >POLITIKA: Paroubkův vlastní gól do sítě populismu
 >DOKUMENT: Stanovisko ČHV k průběhu a důsledkům CzechTeku 2005
 >DLOUHÁ CESTA 8: Z Darwinu do Alice
 >RODINA A PŘÁTELÉ: Zmatek kolem nealkoholického vína
 >NÁZOR: Přesná analýza debaty kolem CzechTeku
 >NÁZOR: Astone, je mi smutno!
 >PRÁVO: Strangulace
 >POLITICKÝ CIRKUS: Stéblo naděje
 >POLITIKA: Nebezpečná premiérova dovolená
 >EKOLOGIE: Atomový pesimismus - Hnutí Duha neargumentuje férově
 >PSÍ PŘÍHODY: Ondřeji, lehni!
 >HISTORIE: Eurooptimismus v 15. století
 >ŠAMANOVO DOUPĚ: Co oči nevidí
 >PRAHA: Zátopková, dikobraz i želvička
 >PENÍZE.CZ: Stavební spořitelny (ne)půjčují i podle věku

 >>> HLAVNÍ STRÁNKA  >>  Rodina a přátelé  
 
4.8. RODINA A PŘÁTELÉ: Zmatek kolem nealkoholického vína
Ondřej Neff

Včera jsem tu psal o tom, že bych si přál, aby existovalo kvalitní nealkoholické víno. Napsal jsem to ale zmatečně, jak mě upozornil pan psí redaktor Wagner. Snažím se to napravit.
Nealkoholické víno je na první pohled pitomost, ale jen na první pohled. Nealkoholické pivo existuje a je to vynikající nápoj. Někdy si ho dávám i v hospodě k pití: pivo mi totiž chutná, ale nesnáším tu tupost, kterou v hlavě vytváří jeho alkoholová složka. Takže sláva nealkoholickému pivu a co si o něm myslí pivaři mě nezajímá.

Víno piju rád, ale zase: kvůli jeho chuti. Proto jsem přešel na levná dovezená vína francouzská, australská a jihoafrická. I taková "argentina" za padesát korun litr je příjemnější pití, než většina moravských patoků. To jen na okraj.
Piju ho kvůli chuti a nezajímá mě "opojení". Radost cítím, když něco zajímavého a příjemného zažiju a nepotřebuju si ji vytvářet etylalkoholem. Takže, kdyby bylo kvalitní a chutné víno a nebyl v něm alkohol, bylo by to super.
Jirka Wagner mě upozornil na nealkoholové Campari. To je ovšem aperitiv, ne víno - a opravdu je moc dobré (a taky pořádně drahé).
Zajímavé řešení je cidre. Začal ho dovážet Vlasta Talaš do kavárny Krakatit v Jungmannově ulici. Je to zkvašený jablečný mošt, se špetkou alkoholu (ano, existují i poměrně silné cidry). Co nechápu, proč se u nás nevyrábí cidre z českých a moravských jablek. Výrobně to musí být jednoduchý proces, je to dobré, kvalitní, lidi by si na to určitě zvykli, proč se to nedělá? Že by tomu bránila pivovarnická lobby?


Další články tohoto autora:
Ondřej Neff

Počet přístupů na stránku:

Komentáře ke článku