Neviditelný pes  |  Europe's  |  Zvířetník  |  Ekonomika  |  Věda  |  SciFi Pátek 2.8.2002
Svátek má Gustav




  Výběr z vydání
 >BURIANOVA KULTURNÍ OZDRAVOVNA aneb HLAS LIDU TROCHU JINAK
 >DOKUMENT: Vyzývám vás - neodcházejte
 >TELEVIZE: Balvín nebo balvan?
 >SPOLEČNOST: Dumání nad jedním článkem
 >FOTOMOMENTKA: Pražský chodec 1 - Hnusný nevkus
 >POHLÉDNUTÍ: Příliš dlouhý výlet (3)
 >ZE SVĚTA: Postřehy ze Skotska II aneb Češi nejtlustší národ v Evropě?
 >AFÉRY: Watergate, Štiřín, jak se to rýmuje
 >ZE SVĚTA: Kanadské zážitky (13)
 >FEJETON: Půjčil bych vám Najdulínka...
 >VÍKEND: O chalupách a chalupářích (4)
 >SAKRYŠ: Asi na nás leze Vysmáté léto!
 >PŘÍRODA: Pitvoří se.
 >ZDRAVÍ: Sedmikráska chudobka
 >ZE SVĚTA: Vizita s císařem (z afrických vzpomínek)

 >>> HLAVNÍ STRÁNKA  >>  Svět  
 
2.8. ZE SVĚTA: Postřehy ze Skotska II aneb Češi nejtlustší národ v Evropě?
Michaela Brazinová

Skutečně netuším, kde se vzala fáma, že jsou Češi nejtlustší národ v Evropě. Určitě muselo dojít k nějaké statistické chybě, protože to, co běžně potkávám tady, se u nás zatím vidí skutečně spíše výjimečně. Hned na úvod bych chtěla zdůraznit, ze v žádném případě nejsem zastánkyní vychrtlých postav a průsvitné kůže. Ale co je moc, to je moc.
Začíná to tu, což je podle mého názoru nejhorší, už od předškolního věku. Doprovázím svého malého svěřence každý den do školy a zpět a cestou potkáváme maminky s malými dětmi. Že jsou při těle maminky, to je vcelku normální - koneckonců ne každé kilo navíc je na škodu - ale těch dětí, těch je mi opravdu líto. Mezi puberťáky, zvláště mezi dívkami, má evidentní problémy s váhou odhadem každý třetí. Obézních jedinců pak s věkem přibývá geometrickou řadou, která však končí u nejstarší generace - ta se drží v normálu.
Při zdejším způsobu života a skladbě jídelníčku se ovšem není čemu divit. Jídlo je musí vyjít hrozně levně (což ovšem neplatí po přepočtu na koruny), a tak se plýtvá o 106, nikdo se nijak extra neomezuje (tím omezováním mám na mysli zdravotní důvody), fast foody kvetou, čokoládky jedou jedna za druhou a dětičky kynou. Strávila jsem tady už dva měsíce, během kterých jsem se s místními stravovacími návyky měla možnost detailně seznámit, takže skutečně vím, o čem píšu.
Snídaně se většinou odbyde, a když už si někdo něco dá, zásadně to nedojí. Sníst jídlo celé je zřejmě obecně pod úrověn - zásadně se nejí kůrky, okraje pies a podobně. Oběd se odbyde jak by smet - 99% zdejší populace konzumuje sendviče. Sendviče dělají úplně ze všeho - z toustového chleba, ze sladkých i slaných bulek, z koblih, baget …jde prostě jen o to najít něco, co se dá naplnit a vzít do ruky. Náplně jsou pak taky velmi pestré - kečup, tatarka, saláty, šunka, sýry, ryby, malinká rajčátka a na drobno nakrájená zelenina jsou pro mne ještě celkem stravitelné, ovšem cpát si mezi chleba hranolky, brambůrky, pizzu, sladké cookies nebo dokonce meloun, na to fakt nemám žaludek. K sendviči pak nikdy nesmíte zapomenout pojídat brambůrky - zaručeně by vám bez nich nechutnal. Prodávájí je v maxipytlích, které jsou plné menších pytlíčků s různými příchutěmi - nejvíc letí příchuť "ocet a sůl". Polévky se jedí výjimečně, a to jako samostatné jídlo při slavnostních příležitostech.
Hlavní jídlo dne se podává večer. Pokud někdo výjimečně uvaří (tzn. vytáhne něco z mrazáku a dá to do trouby) a nejede se k mackovi, můžete se těšit na nějaký ten pie (plněný masem, zeleninou, rybami, houbami…), sausage, opékané brambory v různých kořeněných obalech, hranolky, bramborové vafle, ale taky na obyčejné brambory (prodávájí se tříděné podle velikosti). K tomu všemu se pak podává vařená zelenina (rozmražená v mikrovlnce) nebo fazolky a bageta nakrájená na kolečka a pomazaná bylinkovým máslem. Velmi oblíbené jsou jakékoli zapékané těstoviny (všemu řikají "pasta"), čínské nudle a východní kuchyně vůbec (vše si samozřejmě v supermarketu koupíte hotové) a curry, ke kterému se podává česnekový chléb. Nejdříve jsem si naivně myslela, že jej pečou doma, ale ted už vím, že je to mražený polotovar, stejně jako vše ostatní. Jak už jsem naznačila, do vaření se nikdo moc nehrne, kuchařské knihy vidíte v domácnosti jen velmi zřídka - nepotřebují je, protože veškeré potřebné informace ( z nichž nejdůležitější je evidentně doba přípravy) jsou uvedeny na obalu daného polotovaru.
Pokud je jídlo skutečně sváteční, můžete po hlavním chodu očekávat jestě nějaký ten cake, česky zákusek, nejčastěji apple pie, apple cramble, lemon cake…všechny cakes se podávají se zmrzlinou, polité smetanou ci custardem (do čestiny se custard překládá jako puding, ale není to puding - je 100x lepší).
Z tohoto výčtu by se mohlo zdát, že během dne toho moc nepojedí. Ale pozor - po každém jídle, vlastně v kteroukoli denní i noční dobu, se pojídají chipsy, čokoládky, oplatky, sušenky, cookies a podobně v množstvích nemalých. Podezřivám je dokonce z toho, že jídlo nedojídají jenom proto, aby jim v žaludku na podobné dobrůtky zbylo dost místa. A ono se pak skutečně není čemu divit, připočteme-li k návykům stravovacím návyky ostatní, o kterých více příště.


Další články tohoto autora:
Michaela Brazinová

Komentáře ke článku

Počet přístupů na stránku: