NEVIDITELNÝ PES    //   EUROPE'S   //    ZVÍŘETNÍK   //    BYDLENÍ   //    EKONOMIKA   //    VĚDA   //    SCI-FI   //    SWNET
  
Středa 16.8.2000
Svátek má Jáchym

 Rubriky:
Svět
Austrálie
USA
Německo
Ukrajina
Kanada
Nikaragua
Holandsko
Čína
Jižní Afrika
Politický cirkus
Rodina a přátelé
Bartovy příhody
Zábava
Kultura
Společnost
Politika
Šamanovo doupě
Mrožoviny
Litery
Slovenská kronika
Stručně
Kronika dne

TOP 50, TOP 100
Archiv vydání
Stálice


 Výběr z vydání:

POLITIKA: Ponorka

POLITIKA: Boural, ale imunitou se neohání

ROMOVÉ: Šiksa Dudy versus gádžo Pořádek

MROŽOVINY: Nibelungové v éteru

LITERY: U jedovatých pramenů(glosa k dělení světa)

SLOVENSKO : Nadšení nad amputací malíku

SATIRA: Černá, šedá, bílá

SEX:První průkopníci sexuologie

ČÍNA: Jak se tady jí

VÝSTAVA: Od astrolábu k drátofonu

Big Brother: první polibek, první skandál

MORALITA: O Vynálezu, Skepsi, Slávě a Cti

MEJLEM: Několik názorů na telefony

CHTIP: Dohoda o vykonání pohlavního styku

REAKCE: Ad: Zpravodajství České televize je nepřístupné dětem

 Hledání:
 HLAVNÍ STRÁNKA  >>  Svět >> Čína

16.8. ČÍNA: Jak se tady jí
Pavel Muller
Ahoj všichni,
tak ode dneška máme tady prádelnu. Už musím airconditionovat.
Počítám, že se co nevidět ozvou cikády a budou dělat rámus až do září.
O jídle už jsem vám něco psal - je toho tady fůra. Tak například naproti kanceláří je hotel Scitech, kde mají bufet "all you can eat" asi za USD 8. Jsou tam dobře věci, ale pořád stejně, takže jsem tam byl dneška na dlouhou dobu naposled. Například takové rolky s vepřovým masem, nebo kuře po japonsku. Minulý týden tam ale měly ty malé párečky, ogrilované, v nějakém sosu (ne sladkém) a v tom byly zamíchané kousky ananasu. To byla tedy bašta. Kousek vedle je Sport Club bar, který je jakoby pro všechny sporty (mají tam na fotkách i Haška a Jágra), kuchyně je tam taková jakoby americká, ale jde to, ani to není moc drahé. Hned za rohem kanceláře je japonská restaurace, kde si s Benziem objednáváme speciální MTE menu. Kuchař pak dělá před náma na tom rozpáleném plechu hotové kouzelnické kousky - když péče srimsy, tak ty se tím žárem úplně postaví do pozoru.

U apartmánu je těch restauraci úplně hodně. Jsou tam dvě italské (tu druhou jsem objevil o víkendu) jmenuje se pizza pasta carne pesce, je tam úplně prázdno, může se sedět venku a pizzu mají úplně skvělou a velkou jako kolo od vozu. Ta druhá se jmenuje Gisa a je taky dobrá, ale o dost dražší a porce menší. Majitelka je že Sicílie, bydlí ve stejném Mansionu jako já, tak si někdy ve výtahu pokecáme. Valila bulvy, když jsem na ní spustil italsky, jen si nějak nemohla vzpomenout, kde je ta Česká republika.
Praha ji ale z toho dostala.
Pak je tam německý bufet - vynikající polévky, správné český zahuštěné (čočková atd). Číňani dělají polévky totiž jen čiré.
Hned vedle je korejský BBQ.

Čínská kuchyně - to je zážitek - jak jídlo, tak to divadlo u jídla. Hned naproti kanceláře je i restaurace speciální pro pekingsku kachnu. Vyvedli jsme tam s Benziem celou firmu na oběd. Přinesou kachnu, před náma ji rozporcujou, tučnou kůži vyhodí, přinesou placky a sójovou omáčku a pórek, to všechno si nacpeš do kapsičky z té placky. Je to hrozná bašta a taky naši Číňani u toho pořádně mlaskali. Je vám jasné, že se jí úplně VŠECKO z té kachny, tedy i nohy s blánama.
Chování Číňanů u jídla to je báseň a hrůza zároveň.
V jedné příručce o čínských reáliích jsem našel tohle: The chinese have a word for the atmosphere of their restaurants: zhenao. Literally it means "hot and noisy".
Dále se tam píše: "Dinner - this is where the Chinese roll out the big guns..." to jeda fakt. Nejhůře se chovají ti nejmíň vzdělání, nebo ve firmě ti nejjednodušší. V Shanghai jsme byli dvakrát na dinneru s lidma od čínské železnice. No to byste něco slyšeli a viděli. Jeden se po posledním soustu normálně nahlas upšouk. Pak si vzal tu napařenou úterku a vytřel si s tím nos a uši. Kdy všichni vstali, tak dupli jednou nohou. To jsme vůbec nevěděli proč to dělají, ale myslím si, že tím uvolňují svaly po dlouhém sezení. S téma jednodušším lidma je bezva zábava u jídla, hodně toho nakecají, ale zase jedí strašně divný věci. Je to někdy moc kořeněné a vůbec nevíš CO TO JE.
Plný zuby čínské kuchyně jsme měli v Qingdau. Byli jsme asi na třech večeřích a obědech a vždycky jsme měli kraby. Nikdy jsem nic proti krabimu masu neměl, ale tady ti ho přinesli úplně celého. Můžu vám říct, že tam vůbec není moc masa, a proto asi v těch konzervách hodně stojí. Největší lahůdka z toho kraba je MOZEČEK. Nohy Číňani normálně rozkoušou a to maso vyssajou. Hodně nahlas. To ale na moje zuby vůbec nebylo. Pak nám jednou přinesli lobstra. Katastrofa. Přední půlka byla na ledu a HÝBALA těma tykadlama a předníma nohama. Prostředek (maso) byl SYROVÉ a taky na tom ledu. Konec už ani nevím. Jak se to pořád hýbalo, tak se mi z toho docela dělalo mdlo. To syrové maso se namáčelo ale do výborné světlé omáčky, která byla pálivá jako tak "křenově", což mě nevadí. Maso ale nebylo nic moc, protože se muselo zvejkat. Lobster byl strašně veliký, asi tak půl metrů, ale masa z toho byla jen hromádka. Ten předek pak vzali a hodili do vařící vody. Snad z toho měla být polévka nebo co, ale na to už nedošlo.

Benzie pak hlásil do Frankfurtu:" wir waren total verkrabbt..." O čajích jsem vám taky už psal, dělají ho že všeho. Je to jen takový slaboučký odvar, vždycky do toho vařící vodu dolejou a pijou to celý den. Musím říct, že mne to taky dělá dobře, ve vedru to osvěžuje a po to přímá na duši i v žaludku. Ze by v tom byly nějaké drogy?
Takže tady jim zdravě, hodně chodím, protože je to tady rozlehlé, a večer je lepší autem nejezdit, protože ti picyklisti nejsou vůbec osvětlený. Myslím, že jsem zhubnul asi o 3 kila. Paní doktorka by že mne měla radost.

Pavel.




Další články tohoto autora:
Pavel Muller

Komentáře ke článku

Počet přístupů na stránku: